Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
PAROHIA Bereşti-Tazlău

BISERICA
Parohie: categoria 2 rural - 380 familii
Biserica:Adormirea Maicii Domnului” din BereÅŸti Tazlău
Data ridicării: 2002
Data târnosirii: 2002
Pictura: pictată în ulei de pictorul Radu Vasile din Bacău
Renovarea picturii: –
ReparaÅ£ii capitale ale bisericii: –

Vizite arhiereÅŸti: 2002 – P.F. Daniel, P.S. Ioachim Băcăuanul, P.S. Ioachim Vasluianul

PREOT PAROH    
Preot paroh: Daniel Popa
Studii:  Seminarul Teologic Roman -promoÈ›ia 1995
             Facultatea: Teologie IaÅŸi - promoÈ›ia 1999
             Studii postuniversitare: Master – Facultatea de Teologie IaÅŸi -promoÈ›ia 2003
Anul hirotoniei: 8 septembrie 1999
Anul hirotesiei: sachelar 2002
Parohii păstorite:
1999 – Parohia BereÅŸti Tazlău
Stare civilă: căsătorit,  2 copii,
Tel. 0741988813




Biserica monument istoric  din BereÅŸti – Tazlău

Satul ÅŸi comuna BereÅŸti – Tazlău este situată în zona centrală a Depresiunii Tazlău, pe pârâul Strâmba, la 28 km NV de OneÅŸti.

Prima atestare documentara a satului este din timpul urmaÅŸului lui Alexandru cel Bun, care printr-un Uric domnesc din 1432/1433, întăreÅŸte Logofătului Mihu Berescu stăpânirea peste mai multe sate, între care era ÅŸi BereÅŸti-Tazlău; deci satul BereÅŸti avea fiinţă în 1432-1433.  

Satul BereÅŸti de pe valea Tazlăului este menÅ£ionat apoi într-un document din timpul lui Åžtefan cel Mare, la 16 septembrie 1491, prin care acesta întărea Marinei, fiica lui Berea, satele BereÅŸti, PetrileÅŸti, BoÅŸoteni ÅŸi NăsoeÅŸti pe Tazlău, cu hotarele lor vechi. MenÅ£iunea de la sfârÅŸitul documentului ne îndreptăţeÅŸte să credem că satul era mai vechi.

Biserica de lemn monument de arhitectură „Sf. Nicolae” din BereÅŸti - Tazlău a fost construită din bârne în anul 1819, din îndemnul preotului Ioniţă Åžtefu, după cum rezultă de pe icoana hramului bisericii. (vezi foto Icoana hramului) Dar înaintea acestei Biserici a mai fost o biserică veche, ale cărei rămăşiÅ£e situate la 30 m de actuala biserică, au fost acoperite de pământ. Această biserică exista aici în anii 1772 – 1774 de vreme ce Recesămintele populaÅ£iei Moldovei menÅ£ionau la acea dată un preot. Biserica de lemn monument istoric de la BereÅŸti Tazlău ÅŸi-a schimbat hramul la propunerea enoriaÅŸilor din „Sf. Nicolae” în „Sf. Dumitru”. (posibil hramul vechii biserici din curtea actualei biserici).

Planul bisericii este treflat, cu absida altarului pentagonală decroÅŸată, absidele laterale ÅŸi cea a pronaosului fiind de asemenea pentagonale. La reparaÅ£ia care a avut loc în anul 1875, făcută cu cheltuiala lui Anton MoÅ£et din BereÅŸti, i s-a adăugat un turn clopotniţă mare din cărămidă, în faÅ£a intrării în Biserică. Alte reparaÅ£ii au fost efectuate în anii 1829 ÅŸi 1922 de către enoriaÅŸi. În anul 1936 biserica a fost declarată monument de arhitectură. Au urmat alte reparaÅ£ii de întreÅ£inere: 1939 clopotniÅ£a, 1951 acoperită cu ÅŸindrilă, 1960, 1970 -1974.
Pe o temelie din piatră de carieră, care a fost ulterior completată cu piatră rostuită ÅŸi haÅŸurată, au fost puse tălpile groase din lemn, iar peste acestea bârnele orizontale, încheiate în „ÅŸpont”. Scândura care proteja pereÅ£ii din bârne a fost înlăturată în anul 1974, astfel că se pot vedea îmbinările  bârnelor ÅŸi cuielor groase din lemn de tisă. Biserica a avut un foarte frumos brâu median cu denticuli, din care s-au mai păstrat doar câteva urme pe peretele dinspre nord, restul fiind distrus odată cu acoperirea pereÅ£ilor cu scânduri, în secolul XIX.

AcoperiÅŸul în patru ape, cu forme rotunjite la absidele laterale este din ÅŸindrilă, la fel cu al turnului clopotniţă. Jos, în turnul clopotniţă se află piatra de mormânt a familiilor Caramalău ÅŸi Anton MoÅ£et. Intrarea în pronaos se face pe o uşă masivă de stejar; aici, în pronaos porneÅŸte bolta semicilindrică ce se continuă pe axul bisericii până în Altar. Peretele despărÅ£itor dintre pronaos ÅŸi naos este străpuns de trei intrări, cea centrală fiind de dimensiuni mai mari decât cele laterale. Bolta naosului este străpunsă în partea dinspre Altar de gurile oalelor de rezonanţă, întocmai ca la unele biserici de zid.

Deasupra iconostasului, pe boltă este montată o bârnă semicirculară pe care meÅŸterul a împodobit-o de la un capăt la altul cu motive populare. Trei grinzi masive de stejar susÅ£in iconostasul pictat în stil neobizantin(vezi foto catapeteasma). UÅŸile împărăteÅŸti fiind de factură mai recentă, sunt bogat decorate cu viÅ£a de vie cu frunze ÅŸi struguri ce cresc din cornul abundenÅ£ei, formând medalioane.

În afară de preotul Ioniţă Åžtefu, au fost mai mulÅ£i preoÅ£i, diaconi ÅŸi cântăreÅ£i din neamul ÅžtefeÅŸtilor (săteni), care s-au mai numit ÅŸi PopeÅŸti astfel: pr. Antonie Åžtefu, pr. Constantin Åžtefu, cântăreÅ£ii Vasile ÅŸi Costache Åžtefu. După ÅžtefeÅŸti la Biserica zidită din 1819 au mai slujit ca preoÅ£i următorii: pr. Ioan Dospinescu ÅŸi Gheorghe Dospinescu veniÅ£i de la EnăcheÅŸti. După moartea pr. Gheorghe Dospinescu în 1917, a slujit pr. Gheorghe Apostol refugiat din comuna MărăşeÅŸti; după el pr. Vasile Åžova până la sfârÅŸitul anului 1919, când a intrat ca suplinitor pr. Ioan Goagă de la parohia VerÅŸeÅŸti. După pr. Goagă a slujit Ieromonahul Eusebiu Filioiu, care cumpărând un paraclis la Sfântul Munte, a plecat acolo. După el, până la 1 iulie 1922 parohia a fost ocupată de pr. Gheorghe Mihăilescu, dată de la care pr. Ioan Goagă s-a transferat ca paroh, venind de la parohia VerÅŸeÅŸti. A slujit la Parohia BereÅŸti – Tazlău până la pensionare 1974, continuând să slujească până la  moartea survenită  în urma inundaÅ£iilor care s-au abătut asupra satului în 1991. Absolvent al Facultăţii de Teologie din BucureÅŸti, pr. Ioan Goagă a fost un reper de moralitate ÅŸi culturalitate, lăsând posterităţii un volum de poezii „Limanuri de lumină”, 1928, reeditat în 2006 (vezi foto).

Continuator în slujire este  P.C. Pr. DragoÅŸ Popa, din 1974 până astăzi, licenÅ£iat în teologie al Facultăţii de Teologie din BucureÅŸti, cu multe realizări pastorale ÅŸi administrative: lucrări de întreÅ£inere a bisericii monument istoric (acoperirea cu ÅŸindrilă,), modernizare (dotarea cu mobilier bisericesc: strane, iconostase etc.), dar ÅŸi iniÅ£iativa construcÅ£iei unui nou locaÅŸ de cult.

Alături de preotul paroh, din anul 1999 ca preot conslujitor este ÅŸi fiul acestuia pr. Daniel Popa, licenÅ£iat în teologie al Facultăţii de Teologie din IaÅŸi. (vezi foto preoÅ£ii slujitori)

 

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din BereÅŸti-Tazlău

Actualul hram al Parohiei BereÅŸti – Tazlău este „Adormirea Maicii Domnului”, dat noii biserici. Vechea biserică monument istoric a rămas  Capelă a Cimitirului din localitate. Noua biserică a fost construită în perioada 1991 – 2002, cu sprijinul enoriaÅŸilor, al parohiilor vecine ÅŸi cu sponsorizarea substanÅ£ială a S.C. CONIMPULS SA Bacău, având ca preÅŸedinte pe Sergiu Sechelariu.

La sfinÅ£irea acestei biserici care a avut loc pe 20 octombrie 2002 au participat actualul Părinte Patriarh, Preafericitul Daniel, Prea SfinÅ£itul Arhiereu Ioachim Băcăoanul, Prea SfinÅ£itul Episcop Ioachim Vasluianul, alături de un sobor impresionant de peste 50 de preoÅ£i. Cu acest prilej preoÅ£ii slujitori au primit distincÅ£ii onorifice, P.C. Pr. DragoÅŸ Popa – Iconom Stavrofor, Pr. Daniel Popa – Sachelar. De asemeni au fost  acordate diplome de merit membrilor Consiliului parohial.


Începând cu 2015 preot paroh al acestei parohii este părintele Daniel Popa

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.